Wat zijn divisiewedstrijden

De verschillende Divisie teams

In 2014 is TVS gestart met een team in de 2e divisie. Dit is zo goed bevallen en de animo is zo groot binnen TVS, dat er dit jaar 3 teams zijn samengesteld. Te weten: een Dames team voor in de 2e divisie en 2 Heren teams, een voor in de 2e divisie en een voor in de 3e divisie.

Op de TVS website worden de teams en hun doelen voor dit seizoen gepresenteerd.

Divisie wedstrijden? Wat zijn dat nu eigenlijk voor evenementen?

Dit zijn dames en heren teamwedstrijden op verschillende niveaus. Namelijk op het niveau van ere, eerste, tweede en derde divisie. De ere en eerste divisie zijn landelijke competities. Bij de 2e en 3e divisie is er door het grote aanbod van teams gekozen voor het maken van een splitsing. Zo is er nu een 2e en 3e divisie Noord en een 2e en 3e Zuid. Een divisie bestaat uit 20 tot 25 teams.

Een team dat aan een wedstrijd deelneemt, bestaat uit 3 (bij de dames) of 4 atleten (bij de heren) van een triathlon vereniging, een trainingsgroep of een vriendenclub. Om te zorgen, dat er bij de wedstrijden altijd voldoende atleten aan de start verschijnen, zullen de meeste teams uit 6 of meer atleten bestaan.

De wedstrijden in de diverse divisies worden over verschillende afstanden gehouden. De afgelopen seizoenen varieerden ze van 1/16 tot 1/3 triathlon.

Ook worden er verschillende vormen van wedstrijden gedaan, zoals een individuele wedstrijd, een estafette, een aflossing of een teamwedstrijd. De individuele wedstrijd is een 1/8, 1/4 of 1/3 triathlon. De estafette en de aflossing zijn beide een 1/16 triathlon. De teamwedstrijd is een 1/8 triathlon.

Bij een individuele wedstrijd is er geen verschil tussen een divisiewedstrijd en een normaal triathlon evenement.

Bij een estafette doet de eerste atleet van het team zijn volledige triathlon en geeft na het lopen het ‘stokje’ over aan de tweede van het team, enz.

Bij de aflossing gaat de eerste atleet van een team zwemmen en als hij/zij klaar is, dan gaat de tweede atleet zwemmen, enz. De laatste zwemmer geeft het ‘stokje’ over aan de eerste atleet, die vervolgens begint met fietsen. Als alle teamleden klaar zijn met het fietsen gaan ze op dezelfde wijze door met het lopen.

De teamwedstrijd is een wedstrijd waarbij je als team bij elkaar dient te blijven. Alle atleten beginnen dus tegelijk aan het zwemonderdeel in een eigen baan. Je mag bij deze wedstrijd stayeren tijdens het fietsonderdeel. Het werkt als een ploegentijdrit bij het wielrennen. De tijd van de 3e atleet bij de finish telt als de tijd voor het team. Goed samenwerken is dus bij alle drie de onderdelen van belang.

Hoe wordt de uitslag bepaald?

Bij een individuele wedstrijd worden de uitslagen van de verschillende atleten van een team bij elkaar opgeteld. Worden de atleten van een herenteam in een individuele wedstrijd bijvoorbeeld 3e, 5e, 10e en 15e, dan heeft het betreffende team 33 punten. Het team met het laagste aantal punten heeft de wedstrijd gewonnen.

Bij de overige wedstrijdvormen wordt de uitslag bepaald door de eindtijd van een team.

Het klassement voor de teams wordt opgemaakt aan de hand van de uitslag van een wedstrijd. Het team dat een wedstrijd heeft gewonnen, krijgt 1 punt voor het klassement , nummer twee krijgt 2 punten enz. Na iedere wedstrijd is er een tussenklassement voor de teams. En aan het eind van het seizoen een eindklassement. Na de 5 wedstrijden worden dus alle punten die een team heeft verzameld bij elkaar opgeteld. Het team met de minste punten is de winnaar van het eindklassement. De nummer 1 en 2 van het eindklassement promoveren naar een hogere divisie en de 2 laagst geplaatsten zullen degraderen naar een lagere divisies.

-Arjen Teijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *